onsdag 3. juli 2019

Medisiner og bilkjøring

Nye retningslinjer vedrørende bruk av medikamenter og bilkjøring, innskjerper reglene for hva som er tillatt å bruke av medisiner. Strengere krav til bruk av vanedannende medisiner ved bilkjøring. Veitrafikkloven setter forbud mot kjøring av bil under påvirkning av alkohol eller andre rusmidler.

Det gjelder også bruk av beroligende eller . I Norge er det innført ”promillegrenser” for narkotiske stoffer og medisiner, hvor man bl. Den nye forskriften om helsekrav ved førerkort, som trådte i kraft fra 1.

Det er forbudt å kjøre bil eller andre kjøretøy i påvirket tilstand - uavhengig av om sjåføren er påvirket av alkohol, narkotika eller legemidler. Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og. Tips ved bilkjøring og sporadisk bruk av sovemidler, og andre legemidler som påvirker kjøreevnen: Om du tror du kan kjøre, be noen å sitte på med deg første . Vegtrafikkloven setter forbud mot kjøring under påvirkning av alkohol eller andre bedøvende midler. For alkohol er grensen satt til promille alkohol i blodet.


Ved bruk av relativt små doser med beroligende medisiner som Vival, Valium, Stesoli Sobril og Alopam må du nå. De ønsker forbud mot bilkjøring om du går på beroligende middel eller. Den nye hurtigtesteren som UP har tatt i bruk fra nyttår av, kan gi en indikasjon på om sjåføren er påvirket av .

Ved sporadisk bruk av benzodiazepiner bør det gå minimum timer fra inntak til bilkjøring. Ved eventuell fast bruk i stabil fase bør dosen fordeles på . Medisiner og bilkjøring I Vegtrafikkloven står det som følger: 'Ingen må føre eller forsøke å føre kjøretøy når han er i en slik tilstand at han ikke kan. Regjeringen ønsker å stramme inn på reglene for kjøring i ruspåvirket.


Medisiner som inneholder slike stoffer brukes først og fremst mot . I disse innskjerpes reglene for bruk av trafikkfarlige medisiner, herunder midler mot angst, smerter og søvnvansker. En rekke medikamenter kan nedsette oppmerksomhet, reaksjonsevne eller kritisk sans. Felles for dem er at de gir sterke begrensninger i førerretten. Bruk av B-preparater kan gjøre bilkjøring ulovlig – om klappjakten på bilførere. For disse virker medisinen slik at de blir nullstilt – ikke ruset.


Reglene for medikamentbruk ved bilkjøring er blitt strengere, og langt flere må slutte å kjøre bil. Men for mange er bilkjøringen så viktig at de i . Langvarig bruk fører ofte til at man ikke føler seg påvirket, men studier viser at egenskapene som er viktige ved bilkjøring likevel er tydelig . Jeg får ikke forskrevet medisin til meg selv, men det hender at jeg tar en tablett som opprinnelig ble forskrevet til en jeg bor sammen med. Det har nylig vært i pressen saker rundt politiets nye høyteknologisk våpen i kampen mot ruskjørere, Dräger Drugtest 5000.


Beroligende og smertestillende midler, samt en rekke andre medisiner, påvirker hjernen på ulike måter som gir økt risiko for trafikkulykker. Hvis en tar mg Sarotex kl ni på kvelden og mg Stilnoct halv tolv samme kveld hvor lenge bør en vente med bilkjøring? Erfaringen fra norsk veitrafikk de senere år tilsier at de fleste tilfeller av ulykker som følge av legemiddelpåvirket kjøring kan tilskrives personer som har skadelig . Det er kommet nye regler for bilkjøring med medikamenter som kan svekke årvåkenhet, det vil si medisiner med varselstrekant på pakningen. Det var en nettdebatt på VG nett for noen dager siden hvor det ble presisert at de som får medisiner fra legen og bruker de som foreskrevet kan .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg