onsdag 16. januar 2019

A vitamin i mat

Opptaket av A-vitamin fra maten kan variere veldig. Det er svært lite som tas opp fra rå grønnsaker og fiberrik mat, mens kroppen kan bedre utnytte A-vitamin fra . Mange velger derfor å ta et B-vitaminkompleks – som inneholder alle B-vitaminene – i tillegg til ekstra dosering av B1.

I Norge har de aller fleste en god vitamin A-status. De som spiser lite mat eller har et økt behov for næringsstoffer generelt, for eksempel gravide og barn i vekst, . I 19ble det første fettløselige vitaminet oppdaget; vitamin A. Vi får vitaminet både som retinol fra animalske matvarer og som karotenoider fra grønnsaker.

Vitamin A (retinol) er et fettløselig vitamin som er viktig for synet, huden, slimhinner,. I mat enten som retinol eller retinyl ester eller som provitamin-A karotener. Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte og er. Hvilke vitaminer og hvor mye det er av dem i ulike matvarer og drikker . Vitamin A fungerer i kroppen som en viktig antioksidant og er spesielt viktig for.


A, og det finnes bare i fettholdige matvarer fra dyreriket. Kilder til vitamin D er sollys (vitamin D dannes i huden ved soling) eller vitamin D rike matvarer som f. B-VITAMINER: Finnes i en rekke matvarer, som kjøtt, korn, egg og grønnsaker. Det finnes en rekke forskjellige B-vitaminer, og de er spesielt . Vitamin A behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. Brist på vitamin A under graviditet kan ge allvariga skador hos barnet.


Vitamin D dannes i huden ved solbestråling og vi får det fra matvarer som margarin, tran, egg, fet fisk, ost og melk. A-vitaminer hører til i gruppen fettløselige vitaminer og tas opp i tarmen sammen med fett. Enkelte matvarer er beriket med vitamin for eksempel ekstra lett melk, smør og margarin. Den viktigste kilden til D-vitamin i den norske hverdagskosten er fet fisk.


D-vitamin er viktig for blant annet immunforsvaret, samt oppbygging og . Spiser du mye guava, rød chili, paprika og nype-produkter? Da er sjansen stor for at du får i deg mye C-vitamin. B12-vitamin er viktig for både nervesystemet og immunforsvaret. Dette vitaminet finnes bare i animalske matvarer, og derfor må særlig . Det rene A-vitaminet finnes bare i mat fra dyreriket. A-vitamin er en antioksidant som styrker immunforsvaret og er bl.


Folat (folsyre, folinsyre, vitamin B9) er et vannløselig vitamin av gruppe B. Folat finnes det rikelig av i mat fra planteriket: Bønner, grønne . Vitamin D er helt nødvendig for å ta opp kalsium fra maten. Uten vitamin D spiller det ingen rolle om du har et kalsiumrikt kosthol da forsvinner . I kosten er retinol og karoten de viktigste former for A-vitamin. Retinol finnes i animalske matvarer, mens karotener finnes i vegetabilske matvarer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg