torsdag 20. juni 2019

Vitaminer ndla

Fagstoff: Vitaminer er stoffer som er livsnødvendige for oss, men som vi bare trenger ørsmå mengder av. Fagstoff: Vitaminer er næringsstoffer som er livsnødvendige for oss, men som vi bare trenger ørsmå mengder av. Fagstoff: Ordet vitaminer kommer av vita som betyr liv, og amin som er en kjemisk betegnelse på organiske stoffer som inneholder nitrogen.

Video: Vitaminer og mineraler Menneskekroppen trenger vitaminer og mineraler for å overleve. Vitaminer er næringsstoffer som finnes i planter og dyr, og som . Fagstoff: Vitamin A - Vitamin A er et samlenavn på flere lignende stoffer som vi trenger for å opprettholde et normalt godt syn (særlig mørkesyn) . For at kroppen vår skal fungere og vi skal klare alle dagens gjøremål, trenger vi energi, vitaminer og mineraler.

Det får vi gjennom det vi spiser og drikker. Fagstoff: B-vitaminer - Vitamin B er betegnelsen på en gruppe flere beslektede vannløselige vitaminer som har hver sine spesielle funksjoner i kroppen. Den inneholder til sammen ti vitaminer og mineraler kroppen trenger hver dag, blant annet flere B-vitaminer. Huskelappen Melk inneholder ulike vitaminer.


Fagstoff: Mineralene er, som vitaminene, nødvendige for mange prosesser i kroppen vår. I motsetning til vitaminene er flere mineraler viktige . Rekkefølgen av aminosyrene er viktig for proteinets egenskaper. Vi kjenner i dag til ulike vitaminer som er livsnødvendige for mennesker.


Fagstoff: Kjøtt er en viktig kilde til A-vitamin og B-vitamin, samt til mineralene sink, selen og jern.

I tillegg bidrar kjøtt med energi, protein og fett. Anbefalt inntak av vitaminer, angitt per person og dag, til bruk ved planlegging av kosthold til grupper av personera. Kroppen har bare et lite lager av vitamin K, og det meste finnes i levra.


Spedbarn får tilskudd av vitamin K rett etter fødselen fordi . Anbefalt inntak av vitaminer og mineralstoffer, angitt per person og dag, framgår av tabellene nederst på siden. Næringsstoffanbefalinger – energi, karbohydrater, fett, protein, vitaminer, mineraler. Gi eksempel på to vannløselige vitaminer: 4. Hvorfor må vannløselige vitaminer tilføres ofte? Vitaminer er viktige organiske stoffer som kroppen kun trenger små mengder av. Vitaminer er stoffer som er livsnødvendige for oss, men som vi faktisk bare trenger ørsmå mengder av.


Innholdsmål: Elevene tilegner seg kunnskap om hva vitaminer er, hvilke. Livnødvendige næringstoffer, små mengder. Hvordan få nok vitaminer uten kosttilskudd? Fett har også andre viktige oppgaver; den transporterer fettløselige vitaminer rundt i. De frakter de fettløselige vitaminene som a, e, d og k rundt i kroppen.


Elevene tilegner seg kunnskap om hva vitaminer er, hvilke funksjoner de har. Fagbok: Tekst fra ”Mat energi, og næringsstoffer s 80-88.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg