fredag 27. februar 2015

Barn og hoste

Hoste er et vanlig symptom på flere luftveisinfeksjoner. Her får du råd om hva du kan gjøre for å hjelpe barnet ditt og når du bør søke lege. Hoste hos barn kan skyldes blant annet bronkitt, forkjølelse eller astma. Tørrhoste er kanskje den formen for hoste man bør være mest på vakt for, da det kan være et symptom på . Går barnet rundt med en irriterende hoste? Ifølge lege Hanne May Hetland er det helt normalt at barn hoster i seks til åtte uker etter en virusinfeksjon.


Lær om de vanligste typene hoste barnet kan ha.

Hoste er svært vanlig hos barn, men det er ikke vanlig hos spedbarn. Hoste er oftest ufarlig og skal ikke behandles. Les her om de ulike årsakene til hoste hos barn.


Den aller vanligste årsaken er en form for infeksjon. Tørr irritasjonshoste som forverres i varme rom og om natten, gjerne under eller etter en forkjølelse. For foreldre kan det være fortvilende å høre at barnet ditt er plaget av kraftig hoste.


Hoste blant barn er imidlertid svært vanlig, og er heldigvis . Det er imidlertid viktig å merke seg at forkjølelseshoste skal gå over igjen ganske fort. Barnet bør være friskt og uten hoste eller i hvertfall tydelig .

Små barn puster mest gjennom nesen, og derfor er det slitsomt for dem å bli forkjølet. En forkjølelse kan også utvikle seg til ørebetennelse, astma eller falsk . Hosten kommer i perioder hele natten gjennom, i noen tilfeller også med brekninger og slimoppkast, ofte forutgått av 1–3 . Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og blir lettere forkjølet enn voksne. En forkjølelse gir normalt tett og snørrete nese, hoste og vond hals. Barn med sterk hoste kan hoste så mye at de brekker seg.


Ved kraftige hosteanfall bør derfor barnet tas opp av sengen slik at slim og eventuelt oppkast ikke . Hvis barnet hoster veldig mye og får problemer med søvn ta kontakt med legen. En enkel dose med honning før leggetid til et barn med hoste kan gjøre hosten mindre plagsom. Falsk krupp (akutt laryngitt) er en sykdom som rammer små barn og kan gi heshet, bjeffende hoste og pustebesvær.


Sykdommen er som regel ufarlig, men kan . Hver gang hun blir forskjølet eller får feber så kommer hosten noen dager etter. Vesla mi på 16mnd er forkjøla og veldig snørrete på dagen. Men: stygg hoste og pustebesvær kan også skyldes andre ting.


Ved falsk krupp har barnet ofte en karakteristisk, tørr hoste som kan ligne gjøing.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg