torsdag 29. november 2018

Jernmangel verdier

Fastlegen sa bare at jernlageret var lavt, men ikke jernmangel. Du har altså Ferritin-verdi på som ligger i det nedre sjiktet av . Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøven ferritin.

Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen. I unntakstilfelle stilles diagnosen ved . Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi, lav blodprosent. Jeg er hverken gravid eller har kraftige menstruasjoner etc, likevel har jeg jernmangel.

Jernmangel er den mest utbredte mangeltilstand i verden etter protein-mangel. Kvinner har anemi ved verdier under og menn under 13. Siste legebesøk og blodprøvene konstaterte altså lave ferritin verdi. Verdier allerede under kan bety jernmangel.


Jernmangel kan skyldes at tarmen suger opp for lite jern, at maten en spiser. Høye verdier ved jernmangel som har stått en stun samt ved . Hvis du er i ferd med å utvikle jernmangel, så er ferritin den første blodprøven, markøren, som viser fallende verdi. Senere synker andre blodprøver som jern, . Tolkning av lave ferritinsvar som tegn på jernmangel er derfor uproblematisk.

Lave verdier er et sikkert tegn på jernmangel uavhengig av alder, kjønn og . Tilstand der en har unormalt lave verdier av røde blodlegemer. Kroppen trenger jern for å forsyne cellene i kroppen med oksygen. Personer som spiser lite har økt risiko for å få for lite jern. Ved utredning av jernmangel som årsak til anemi bør.


Mangel- og overskuddssymptomer: Jernmangel er den mest utbredte mangelsykdom i verden nest . Det nytter ikke alltid å ta jerntilskudd mot jernmangel, når hovedårsaken kan være noe helt annet enn for lite jern i kosten. De hyppigste årsakene til mikrocytær anemi er jernmangel og thalassemi. Folat i serum og erytrocytter viser lave verdier. Høye verdier ved parenteral jerntilførsel, gjentatte blodtransfusjoner, hemolytisk anemi, akutt. Lave verdier ved jernmangel, akutte og kroniske infeksjoner, etter . Lav se-ferritin uten fall i hemoglobin er tegn på jernmangel, ikke anemi.


Ifølge Norsk legemiddelhåndbok er jernmangel mulig med verdier . Ved anemi (blodmangel, lav blodprosent) er det for lite hemoglobin i blodet. I utviklingen av jernmangel er det tre stadier: Reduserte, ev. Jernbegrenset erytropoese med biokjemiske . Legen din kan gjøre flere tester for å finne ut hvorfor du har jernmangel. For eksempel kan legen undersøke om det er skjult blod i avføringen, og om det er .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg