fredag 3. august 2018

Jod i mat

Det er få matvarer i det norske kostholdet som inneholder noe særlig jod. Mange matvarer innholder litt jo men det monner lite. Da dekker du sannsynligvis ditt daglige behov for mineralet jod.


Norske myndigheter har ikke lyttet til WHO, men satset på å kunstig tilsette jod i maten til melkekyrne. Nå har over halvparten av norske gravide altfor lavt inntak . Jod-mat-jodmangel Hovedkilden til jod internasjonalt er jodberiket salt, mens mange nordmenn får for lite jod med maten og har jodmangel. Problemet er størst i utviklingslan og mange land i vesten har gode programmer med beriking av mat, ofte .

Hvis man spiser lite fisk, er det anbefalt å bruke salt som er tilsatt jod. Mat med høyt innhold av jod: kolje, makrell, blåskjell, torsk, hummer, . Jod kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke; Saltvannsfisk og skalldyr (mager fisk inneholder dobbel så mye jod som fet fisk); I Norge er . Jod forekommer som uorganisk jodid i mat og drikkevann, og nesten alt jodid som inntas ( ) absorberes i tarmen. Jod fra noen sjøplanter og proteinbundet . Jod er et sporelement som er naturlig forekommende i noen typer mat, eller som tilskudd. Jod finnes i jodberiket salt, og er tilgjengelig som kosttilskudd.


Skjoldbruskkjertelen produserer viktige hormoner som regulerer kroppens stoffskifte. Jod er et mineral som inngår i hormoner tilhørende skjoldbruskkjertelen. Oppvarming av maten senker innholdet av jod.


Studier fra flere land har vist at nivået av jod i kroppen er avtagende, og andelen . Fordi flere kommersielle matvarer er beriket med dette mineralet, de fleste får nok jod i sitt daglige kosthold. Jod er et vesentlig element og spor mineral som kroppen trenger for å utnytte skjoldbrusk hormoner. Jodmangel er et stort problem i visse deler av verden der jordsmonnet er fattig på jod og det importeres lite matvarer som er jodrike. Jod förekommer naturligt i berggrunden och halten varierar mycket mellan olika.


Joderat salt innehåller mikrogram jod per gram salt. Derfor viste alle bildene knyttet til jod-mangel, og hans sønn forklarte også hvordan mangel på jod. Men Robin har funnet mange andre matvarer rike på jod.


Fisk og meieriprodukter, i tillegg til egg har et bra innhold av jod. Over halvparten av alt jod i kroppen finnes i skjoldbruskkjertelen i halsen. Mat med høyt innhold av jod: kolje, makrell, blåskjell, torsk, hummer, laks, sil reker, . Vi trenger kun små mengder jod daglig gjennom maten.


Likevel - gravide, ammende, vegetarianere og veganere bør passe på å få nok jod.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg