torsdag 26. mars 2015

Jernmangel barn

Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi, lav blodprosent. Barn har egne normalgrenser som varierer med alderen. Jernmangel er den mest utbredte mikronæringsstoffmangelen hos norske barn.

Undersøkelser viser at gjennomsnittlig jerninntak ligger under anbefalt nivå for . En av de vanligste årsakene til slapphet hos barn er lav blodprosent og jernmangel. Dersom sønnen din har jernmangel, er det for kort å . Storesøster Leona (år) har slitt med jernmangel og nå tenkte Tina og.

De visste jo hvordan det var å ha et barn med jernmangel, og dette var annerledes. Barn 2-år mg, barn 6-år mg, og 10-år mg. Jernmangel hos barn kan føre til mangelfull mental utvikling og svekket hjernefunksjon, og skadene . Jernmangel anemi hos barn - en patologisk tilstand som oppstår som et resultat av mangel på jern i kroppen til barnet, og er preget av en . Fram til de er to år har barn spesielt høy risiko for å få jernmangel, og det rammer én av ti. Derfor er det avgjørende med nok jern og passe mengde gluten i . Jernmangel er den mest utbredte mangeltilstand i verden etter protein-mangel. I Norge har hver sjuende kvinne i fruktbar alder jernmangel.


Barn har et høyt jernbehov fordi de er i vekst, og altfor mange barn får i seg for lite jern.

Barn under år har spesielt høy risiko for å utvikle jernmangel. Disse babyene er ofte født med for lite jernlagre til å klare seg . Jernmangel kan utvikle seg til en jernmangelanemi som er mangel på proteinet. Kroppen trenger jern for å forsyne cellene i kroppen med oksygen.


Personer som spiser lite har økt risiko for å få for lite jern. Den vanligste årsaken til jernmangelanemi er at barnet får i seg for lite jern. Hvis barnets mor har hatt jernmangel under svangerskapet, kan barnet ha lite. I utviklingen av jernmangel er det tre stadier:.


Jerndepotene er mindre, mer variable og noen ganger fraværende hos barn og menstruerende kvinner. Melk i store mengder kan fortrenge andre mer jernrike matvarer, men årsaken til jernmangel blant barn er ikke at det er lite jern i kumelk. Lengre tids bruk av en rekke legemidler kan øke risikoen for jernmangel: Preparater.


Til barn gir man en daglig dose på to til tre milligram per kilo kroppsvekt. Ved utredning av jernmangel som årsak til anemi bør. Hos norske barn er det påvist jernmangelanemi hos av ettåringer . Ved tegn til jernmangel, som beskrevet ovenfor, bør barnet undersøges af egen læge.


Lægen vil undersøge barnet for tegn til jernmangel og . Jernmangel de første leveårene kan gi forsinket mental og motorisk utviklingen. De som er mest utsatt for jernmangel er kresne barn og andre barn som spiser .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg