tirsdag 8. november 2016

Mangel på jod

Jodmangel er sjelden, men når vi endrer kostvanene våre, kan det bli en økning i antall tilfeller med jodmangel. I UK er det påvist moderat til alvorlig jodmangel . Et spesifikt symptom på jodmangel er forstørret skjoldbruskkjertel (fortykning nederst på halsen), og langvarig mangel kan gi struma med sterkt forstørret kjertel .

Jod inngår som en viktig komponent i skjoldbruskkjertelens hormoner. Mangel på jod fører til forstørrelse av skjoldbruskkjertelen og utvikling av struma. Jod er et av de viktigste stoffer for oss mennesker. Jod er ansvalig for å lage stoffskiftehormonene, og uten jod er det ikke mulig for . Nasjonalt råd for ernæring anbefaler at alt salt blir tilsatt jod.


Havet inneholder rundt μg jod pr liter. Innlandsstrøk som i Sør-Asia og Afrika syd for Sahara, har stor mangel på jod. I blodet er halvveringstiden for jod omtrent timer, noe som betyr at vi trenger tilførsel med jevne mellomrom for å unngå mangel.


I tillegg til å kunne forårsake struma, slår blant annet Verdens helseorganisasjon (WHO) fast at mangel på jod er den største årsaken til hjerneskade som kan . Anbefalt inntak av jod; Hva er kilder til jod? Hvis mangelen vedvarer, vil det produseres for lite thyroid-hormoner som . Inntak av melkeprodukter daglig og fisk 2-ganger i uken, dekker det normale behovet for jod. Mangel på jod kan oppstå ved et ensidig kosthold.

Gravide og ammende er spesielt utsatt for jodmangel ettersom de trenger mer jod enn andre. Hovedkilden til jod internasjonalt er jodberiket salt, mens mange nordmenn får for lite jod med maten og har jodmangel. Her forteller han om viktigheten av Jod og hvilke symptomer og plager man kan få, og hvorfor mang får mangel. Seltin og jodberiket salt inneholder ikke nok jod til å dekke det daglige behovet. Ifølge offisiell norsk ernæringsfilosofi er ikke struma lenger noe problem i Norge . Uten jod skjoldbruskkjertelen er rett og slett en del.


I første omgang vil du hovne opp med en skjoldbrusk jod-mangel og off. Ved mangel på tyroksin synker celleaktiviteten og kroppen går på sparebluss. Både for lite og for mye jod har konsekvenser for helsa. Har nylig fått konstatert jodmangel via urinprøve.


Dette bekrefter min mistanke om stoffskifte problem. Ble derfor anbefalt jod tilskudd utover . Jod er direkte involvert ithyroid hormon-syntese, som inneholder . Symptomerne på jod mangel forsvinder af sig selv, hvis man øger sit indtag af jod. Det er dog værd at vide at struma kan have andre årsager end jodmangel, og .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg