tirsdag 16. januar 2018

Barn og tenner

Tennene vokser frem uten sår, men det kan klø. Fellingen er som regel over i 12-årsalder. Det hender også at barn mangler tenner, får dobbelt sett av enkelte melketenner eller får tenner som henger sammen.

Stort sett gjør ingen av disse tingene noe, . Barn som får tenner sent, får sterkere tenner. Har mor og far hatt tannregulering, kommer småen også til å trenge det. Når barn får tenner påvirkes av kjønn og arv, men å få første tann rundt seks måneders alder er vanlig.

Noen barn plages ikke av å få tenner, mens andre barn . Det er imidlertid store variasjoner, noen barn får ikke den første tannen. Mange mener også at barnet sover dårligere når det får nye tenner. Fra seksårsalderen begynner barnet å felle tenner. Barnet skal felle melketenner, men de siste felles ikke før barnet er 12-år.


Barn pleier å få sine første tenner når de er rundt seks måneder gamle, men det kan variere. Noen barn har tenner allerede når de blir født, mens andre får sine . Vanligvis kommer de permanente tennene fram når barnet er mellom og år. En permanent tann kan vokse ut noen dager etter at melketannen har løsnet, . De første tennene dukker som regel opp ved seks måneders alder. Her er det riktignok variasjoner fra barn til barn.


Tennene bryter vanligvis ut ved måneders alder, men dette tidspunktet kan variere mye fra barn til barn. Det vanligste er at det er de to fremste tennene i . Sunne tenner er viktige for barnets generelle helse. Ifølge amerikanske Kids Health er det uvisst hvorfor barn gnisser eller skjærer tenner. I noen tilfeller kan årsaken være at tennene ikke er riktig . I Norge har barn og ungdom rett til gratis tannbehandling fram til de fyller år. I denne perioden vil Den offentlige tannhelsetjenesten yte gratis undersøkelse . Melketenner er barnets første tannsett som består av tenner.


Når barnet er omtrent 6-måneder (i sjeldne tilfeller senere), begynner melketennene å . Vanligvis bryter de første tennene frem rundt seks måneders alder, men det er store forskjeller fra barn til barn. Foreldrenes tannforhold vil derfor ofte kunne gjenkjennes hos barnet. For noen barn kan det oppstå problemer dersom det arver store tenner . Det er bare virveldyr som har virkelige tenner, selv om strukturer med.


Elise er nå uker, og det kjennes ut som om hun får en tann. Når jeg stikker fingeren i munnen hennes, . Det er hverdagen for de fleste småbarnsforeldre når de små får nye tenner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg