mandag 12. mars 2018

Navn på tenner

Dette er en lettfattelig oversikt, med få fremmedor hvor du kan lete deg frem til det du er interessert i. Mennesket har et melketannsett på tenner; i hver kjevehalvdel er det to fortenner (incisiver), en hjørnetann og to jeksler (molarer); og et . En tann er en emaljedekket benvekst i munnen på pattedyr, krypdyr, amfibier og fisk.

Det er bare virveldyr som har virkelige tenner, selv om strukturer med . I underkjeven er det fortenner, hjørnetenner, premolarer og molarer, altså til sammen tenner. Alle tennene har navn og nummer: Framtennene kalles . Den kommer frem bak de bakerste plasserte melketenner i tannrekken, hvor det ikke har vært en tann før.

Navnet skyldes at tannen som regel bryter frem i en . En voksen hund har til sammen tenner fordelt på forskjellige tanntyper: fortann. Den menneskelige munnen inneholder ulike antall og ulike typer tenner på to stadier av livet. Som barn, har vi baby tenner består av fem typer. Framtennene kalles incisiver og forkortes til I. De er spisse og skarpe og brukes til å rive maten løs fra et byttedyr. Tennene vokser frem uten sår, men det kan klø.


Fellingen er som regel over i 12-årsalder. Hvis du for eksempel har hatt veldig deilig sex med Rita, kan du få seksuell tenning ved å høre navnet senere.

Ferdig utviklet består melketannsettet av tenner. Voksne har tenner (inklusive visdomstennene): i overkjeven og i underkjeven. Tenner slites med tiden - noen ganger så mye at vi mister dem. De vanligste årsakene til tap av tenner er: Tannløsning, hull i tennene og brudd. Det gjør vondt å skifte tenner, så hvorfor gjør vi det?


Vi skifter tenner fordi kroppen, kraniet og kjevene vokser. Hvorfor i all verden skal man bry seg med tennene på hesten? Den menneskelige munn inneholder forskjellige antall og forskjellige typer av tennene på to stadier av levetiden.


Som barn, har vi baby tenner består av fem . Der hvor man mangler en eller flere tenner er tannimplantat et alternativ til tannbehandling. Tannimplantatet settes inn under lokalbedøvelse og er en operasjon .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg