mandag 15. mai 2017

Hjernehinnebetennelse russ

Vanligvis opptrer hjernehinnebetennelse hyppigst om vinteren, men blant russ er det sett en økning av forekomsten i forbindelse med russefeiringen i mai . Nesten hvert år får noen russ smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokkinfeksjon). Festing og lite søvn gjør at meningokokkbakterien lettere kan spre seg .

Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse er anbefalt til alle russ som skal på treff, men må tas minst to uker før russetiden for å være effektiv. Smittsom hjernehinnebetennelse utvikler seg raskt, og det er viktig å få behandling tidlig. Dette gjelder både russ og andre ungdommer som fester mye. Under halvparten av årets russ i Trondheim har vaksinert seg mot hjernehinnebetennelse. Hun fikk hjernehinnebetennelse og lå mange dager i koma.


Vårin Strand var russ og hadde overnattet hos en venninne i slutten av april. En russ i Drammen er innlagt på sykehus med hjernehinnebetennelse. En russ fra Sarpsborg er innlagt ved Sykehuset Østfold med alvorlig meningokokksykdom, såkalt smittsom hjernehinnebetennelse. Gutten fra Sarpsborg som var alvorlig syk av smittsom hjernehinnebetennelse døde torsdag kveld.


Han har den siste tiden vært mye med venner som i år har vært russ. Ungdom mellom og år er mer enn andre utsatt for meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse). BØR TA VAKSINE: Ungdom bør vurdere å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse. Russ er spesielt utsatt for å få denne farlige sykdommen. Andre infeksjoner er man også lettere utsatt for i russetiden.


Tilbudet om gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse er ulikt fordelt rundt om i landet. Hvorfor er ikke vaksinen mot hjernehinnebetennelse gratis for russen i år? Etter flere tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse har Fylkestinget i Buskerud nå vedtatt at russen skal få gratis vaksine mot smittsom . Folkehelseinstituttet anbefaler at vårens russ vaksineres mot meningkokksykdom.


Russ og smittsom hjernehinnebetennelse Alta. Russefeiring innebærer for mange tett samvær med andre, festing og lite søvn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg