fredag 16. februar 2018

A vitamin mangel

Vitamin A er en gruppe fettløselige retinoider som er viktig for synet, huden, slimhinner, fosterutvikling, vekst og immunsystemet. Mangel på vitamin A skyldes vanligvis feilernæring eller dårlig opptak av fett fra tarmen. Dårlig nattsyn er et viktig tegn på A-vitaminmangel.

Opptak av vitamin A er avhengig av fett i kosten og en normal fettfordøyelse. I utviklingsland er det derimot mange som blir blinde grunnet mangel på vitaminet . Stor mangel på vitamin A kan medføre infeksjon, nattblindhet, senere total blindhet og til slutt død. I kosten er retinol og karoten de viktigste former for A-vitamin.

Vitaminmangelsykdommer, sykdommer som skyldes mangel på tilførsel av vitaminer eller dårlig absorpsjon av vitaminene i tarmen, . Gå til Tegn på mangel - Dårlig nattesyn kan være et tegn på vitamin A-mangel. Hyppige virusinfeksjoner slik som forkjølelse, influensa og herpes er et . Vitamin A er blant annet svært viktig for normalt syn. På verdensbasis er vitamin A-mangel et problem, 500. Du har vitaminmangel (avitaminosis), hvis du gjennom en periode har fått så små mengder vitaminer i maten at du har utviklet symptomer på vitaminmangel.


A-vitaminmangel svekker barrierene i tarmcellene, slik at flere bakterier tas opp fra tarmen (vist i forsøk på rotter), noe som øker faren for . Halvparten av alle nordmenn lider av D-vitaminmangel. Nå viser forskning at mangeltilstanden kan føre til en rekke vanlige sykdommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg