tirsdag 21. juni 2016

Kalsium og vitamin d

Er du inaktiv og får i deg for lite kalsium og D-vitamin, vil kroppen bryte ned mer benvev enn den klarer å bygge opp, og skjelettet blir mer porøst og svekkes. Ny dansk forskning viser at en kombinasjon av kalsium og vitamin D senker dødeligheten. Det er gode nyheter for de som frykter bivirkninger.

Osteoporose eller benskjørhet, er en tilstand hvor benmassen er redusert, noe som medfører økt risiko for benbrudd. Vitamin D er nødvendig for opptak av Ca++ fra tarmen. Når utskillelsen av kalsium overstiger tilførselen, vil kroppen tære på kalsiumlagrene i . Opptaket av kalsium i tynntarmen er avhengig av tilstedeværelsen av tilstrekkelig D-vitamin. Det prosentvise opptaket (absorpsjonen) av kalsium er avhengig av . Kalsium og vitamin D spiller en meget viktig rolle for forbrenningen og spesielt kroppens evne til å forbrenne fett, og lave verdier av disse er ofte . Kalsium og vitamin D er viktige næringsstoffer for skjelettet. Skjelettet holder kroppen oppreist, beskytter indre organer og samarbeider med musklene for at vi . Vitamin D (kalsiferol) øker opptaket av kalsium fra tarmen, og er nødvendig for benbygningens kalsium- og fosfatomsetning.


Det gjelder særlig personer som ikke spiser meieriprodukter. Personer med vitamin D mangel er utsatt for å få kalsiummangel, fordi vitamin D er nødvendig for at . Bio-Calcium+D3+K inneholder viktige næringsstoffer til knoklene. Kombinasjonen av kalsium, vitamin D Kog Kvitamin er med på å vedlikeholde normale .

Kalsium og D-vitamin tilskudd i osteoporosebehandlingen. Vitamin d omdannes til biologisk aktive vitaminer i lever og nyrer. Det aktive vitamin D stimulerer opptak av kalsium fra tarmen, som så kan bygges inn i knokler . Tilskudd av kalsium og vitamin D hjelper mot beinbrudd hos eldre kvinner, men den positive helseeffekten kan mer enn nulles ut av at kalsium . Tilskudd av kalsium og vitamin D forebygger tap av benmasse hos personer som behandles med glukokortikoider. Kalsium er den viktigste byggesteinen i skjelettet. For at kroppen skal klare å ta opp og nyttiggjøre seg kalsium, trengs det vitamin D. Kalsium og K-vitamin er nødvendig for vedlikehold av normalt skjelett og tenner.


Kalsium og vitamin D bidrar til å begrense tap av benmineral hos kvinner etter overgangsalderen. Vitamin D (kalsiferol) er et fettløselig vitamin. En viktig funksjon for vitamin D er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen.


To mikronæringsstoffer som i dag er linket opp mot overvekt er vitamin D og kalsium. I en tidligere artikkel har jeg sett på hvordan blant annet .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg