fredag 27. januar 2017

Hyperkalsemi vitamin d

Maligne lidelser og hyperparatyreoidisme er de vanligste årsakene til hyperkalsemi, men stort inntak av vitamin D kan også gi betydelig hyperkalsemi (1) og føre . Hypervitaminose D: Den klart vanligste årsak til vitamin D-indusert hyperkalsemi er intoksikasjon med vitamin D-holdige preparater. Andre (lav PTH): Vitamin D-intoksikasjon, idiopatisk infantil hyperkalsemi (Williams syndrom), subkutan fettvevsnekrose hos nyfødte, granulomatøs sykdom, .

Mangel på vitamin D er blitt knyttet til en rekke ulike plager, og forbruket av. Høye doser av vitamin D over tid kan medføre hyperkalsemi. Hyperkalsemi sees ved en rekke forskjellige grunnlidelser.


Legemidler (tiazider, litium, antacida, D-vitaminer, vitamin A- og teofyllinintoksikasjon).

Spedbarn og eldre trenger daglig vitamin D-tilskudd (tran). Store doser D-vitamin er skadelig, medfører hyperkalsemi og økt risiko for nyrestein, nyresvikt og . Som du vet øker vitamin D opptaket av kalsium i kroppen. Derfor er overdosering en av årsakene til hyperkalsemi.


Familiær hyperkalsemi med hypokalsuri (FHH). Hyperkalsemi kan føre til anoreksi, kvalme, oppkast, forstoppelse, polyuri, muskelsvakhet. Ved nedsatt dannelse av aktivt vitamin D vil PTH. Det aktive vitamin D stimulerer opptak av kalsium fra tarmen, som så kan.


Dette er et av D-vitaminets mange viktige oppgaver, men hyperkalsemi reduserer nivået av vitamin-D og forhindrer denne funksjonen.

Prevalensen av hyperkalsemi i den skandinaviske befolkning anslås til. Kalsiumabsorpsjonen i tarm stimuleres av aktivt vitamin D (kalsitriol). Det viktigste resultat av for mye vitamin eller vitamin D forgiftning, er hyperkalsemi, overdoser av kalsium i blodet. Bør brukes med forsiktighet hos bevegelseshemmede pasienter med osteoporose pga. Det må tas hensyn til vitamin D-innholdet i . Hyperkalsemi er en tilstand der en person har for mye kalsium i blodet hennes.


Overdrevent inntak av vitamin D-tilskudd fører til denne tilstan ifølge Mayo . De siste årene har flere observasjonsstudier vist at vitamin D-mangel er assosiert med negative helseutfall for. Vitamin D hører til blant de fettløselige vitaminene og finnes i to former,. Høye doser over tid kan gi hyperkalsemi som igjen kan føre til akutt nyresvikt (1). Store doser av vitamin D kan føre til hyperkalsemi, som kan.


OH)2D har liten biologisk aktivitet, og 24-hydroksylering er første steg i inaktivering og nedbrytning av vitamin D-.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg