torsdag 13. april 2017

Vitamin sol

Når mørketida kommer vil mange av oss mangle D-vitamin fordi vi ikke får nok sol. Men kanskje kan vi få i oss mer D-vitamin med en ganske liten dose kunstig . Ti minutter daglig med sol på ansikt og armer er nok for å få en god produksjon av D-vitaminer, hvis man får det hver dag om sommeren, mener Moan.

Fra november til april danner ikke huden D-vitaminer - reis til varme breddegrader med god samvittighet hvis . Med solens hjelp bygger vi opp vitamin D i kroppen. Den desidert beste kilden til vitamin er solen. På en fin norsk julidag, trenger du kun å være kort tid i solen før du får dekket dagsbehovet.


DAGLIG DOSE: - minutter daglig med sol på ansikt og armer i. De aller fleste av oss har for lavt nivå av vitamin D - spesielt om vinteren og . Det er lite sol som skal til for å fylle lagrene med vitamin D. Forskere anslår at det er nok med 5-minutter sol på ansikt og armer 2-ganger i uken om . Han sier at lite sol gjør at mange får i seg for lite D-vitamin. De smører barna oftere enn nødvedig og noen ganger med sun block. Jo høyere faktor, jo mindre D-vitamin får man fra solen, sier Moan.


Solen er vår viktigste kilde til vitamin som dannes i huden når den blir eksponert for UV-B-stråling. Det er estimert at vi om sommeren trenger .

Man må se med både D-vitamin-øyet- og hudkreftøyet, skriver Johan Moan og. Sol er hovedkilden til D-vitamin, selv ved høye breddegrader. Et steroidhormon som produseres fra kolesterol når huden din får sol på seg.


På grunn av dette så kalles vitamin D ofte solskinnsvitaminet. Kroppen lager selv vitamin D når du er ute i solen. Vitamin D finnes i fet fisk, fiskerogn og lever.


Viktig å huske at frukt og grønnsaker ikke inneholder vitamin D. Våre forfedres gener ble tilpasset et liv under Afrikas sol i løpet av flere. Forskning tyder på at et tilskudd på 40-mikrogram vitamin Dper . Dette kan knyttes til D-vitamin, siden sol er den viktigste D-vitaminkilden. Symptomene ved RA viser en årstidsvariasjon. Det skilles mellom lett til moderat og uttalt vitamin D-mangel.


D-mangel også sjelden, sannsynligvis som følge av mye sollys. När du är ute i solen och exponeras för UV-strålning bildar kroppen D-vitamin. Sommartid behöver du inte vara ute långa stunder för att det ska ske. Da vitaminet ble oppdaget i 19ble det kalt et vitamin, mens det egentlig ikke er et vitamin, siden kroppen kan produsere det selv – ved eksponering for sollys.


Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, og kortvarige regelmæssige ophold i solen er bedst. Kun i mindre grad får vi D-vitamin fra kosten. Nordmenn får sol og D-vitamin om sommeren, tærer på D-vitaminlageret om vinteren og går tomme når våren nærmer seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg