fredag 30. oktober 2015

Diabetes type 1 arv

Både diabetes type og klassifiseres som arvelige sykdommer. Om lag av nyfødte i Norge har arvet tre kjente risikogener fra begge . Diabetes type også kalt insulinavhengig diabetes, oppstår i alle aldersgrupper, men oftest hos barn og unge.

Av grunner vi ikke kjenner til, oppfatter kroppens . Forskere har for første gang funnet tegn på at en mutasjon i ett enkelt gen er skyld i at pasientene har fått en klassisk type 1-diabetes. Det er veldig mange gener som kan gi en økt risiko for type 1-diabetes, men de fleste. Noen er heldige og har arvet kun ti av risikogenene - andre kan ha fått .

Det skal mye til for å utvikle diabetes type 1. Du må arve genet fra begge foreldre, men arv alene er ikke nok til å få sykdommen. De som har en nær slektning med diabetes type får oftere diabetes type 1. Type diabetes skyldes til en viss grad arv. Hittil har man trodd at type 2-diabetes først og fremst skyldes livsstil.


Nå viser imidlertid ny norsk forskning at arv er en vel så viktig årsaksfaktor. Diabetes type er mer arvelig enn type 1-diabetes. Arv er en viktig faktor og dersom begge foreldrene har diabetes type er det svært sannsynlig at du vil . De fleste har type 2- eller aldersdiabetes, mens om lag 0har type 1- eller insulinkrevende diabetes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg