torsdag 22. oktober 2015

Vitaminer d

Vitamin D i den aktive formen kalles kalsitriol. En viktig funksjon for vitamin D er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen. Vitamin D (kalsiferol) er et fettløselig vitamin.

BufretLignendeVitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling) og tas dessuten opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller fra kosttilskudd. For noen dager siden ble det lagt frem nye Nordiske ernæringsanbefalinger som hevet anbefalingen av vitamin D fra µg til µg daglig. Vitamin D er viktig for skjelett og immunforsvar.

Vi får det fra fisk, egg, margarin, tran og sollys. Mange av de nyoppdagede helseeffektene av D-vitamin er oppsiktsvekkende for forskere og viktige for folk flest. Vitamin D er fettløselig, dvs det kan ikke skilles ut i urinen.


En kan altså ikke ta store doser vitamin fordi det da vil hope seg opp i kroppen. Vitamin D kalles ofte ”solskinnsvitaminet”, fordi det dannes i huden når solen skinner på den. Vitamin D er viktig for normal beindannelse, opprettholdelsen av et . Fet fisk, som laks, eller omega-tilskudd er supert dersom du tror at du kan ha litt manko på vitamin D i høst- og . Kronikk - Vitamin D er i vinden, og hos norske leger er det entusiasme å spore.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg