mandag 18. desember 2017

For mye jod

Jod er et essensielt sporstoff for mange dyr og planter. Ved plutselig tilførsel av mye jod etter en periode med jodmangel kan hormonproduksjonen akselerere . Dersom man da over tid tilfører mye jo så kan produksjonen av tyroideahormoner øke så mye at vi utvikler hypertyroidisme. Hva skjer hvis man får i seg for lite jod? For mye jod kan også føre til helseplager, så det anbefales ikke å innta store . Skjoldbruskkjertelen sitter på forsiden av halsen.


Jod finnes spesielt i saltvannsfisk og skalldyr.

For mye jod kan være spesielt skadelig for gravide og ammende. Innlandsstrøk som i Sør-Asia og Afrika syd for Sahara, har stor mangel på jod. Studer viser hvor mye jod som behøves for å ødelegge en bakterie.


Jod inngår i prossessen hvor kroppen omdanner skjoldkjertelhormonet Ttil T3. På verdensbasis er fortsatt jodmangel den viktigste årsaken til lavt stoffskifte, og den. Sjekk listen over matvarene som inneholder mest jod.


I Sverige er det ti ganger så mye jod i beriket salt som det er i Norge. Også i Danmark inneholder jodberiket salt flere ganger så mye jod som norsk jodberiket .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg