tirsdag 22. mars 2016

Stivkrampe hundebitt

Hundebitt er vanligst og utgjør cirka av alle bittskader. De fleste personer i Skandinavia er vaksinert mot stivkrampe. Det er registrert svært få tilfeller av stivkrampe etter dyrebitt.


Men infeksjoner er faktisk mer vanlig etter kattebitt enn hundebitt. Stivkrampe er en infeksjon forårsaket av bakterien Clostridium tetani. I morgen er det akkuratt år siden jeg tok stivkrampa i 6. Når jeg syklet hjem fra en kompis i dag traff jeg en dame og hund i bånd på .

Hundebitt er vanligst hos barn, dernest kattebitt. Tetanus (stivkrampe) er en akuttsykdom som skyldes et eksotoksin produsert av den sporedannendne stivkrampebakterien. De fleste hundebitt sitter på hånden eller armen eller i ansiktet. Alle som får bittsår, trenger stivkrampevaksine.


Hunde- og kattebitt kan føre til flere ulike infeksjoner, som for eksempel stivkrampe. Katter kan i tillegg påføre infeksjon ved kloring (katteklorsykdom). Vi jobber for å spre oppdatert fagkunnskap om hunder, hunderaser og hundetrening og stimulere til et aktivt hundehold.


Stivhet i armen er ikke et typisk symptom på stivkrampe, som oftest gir. Det har hendt at noen har mistet livet etter hundebitt, men det er uhyre. På fredag morgen ble jeg bitt av en hund i leggen. Det tok ca tre timer før jeg fikk stivkrampevaksine.


Fenoksymetylpenicillin bør fortsatt være førstevalg ved katte- og hundebitt. Ved manglende terapirespons, ledsagende lymfeknutesvulst eller . Med hundebitt er det uansett ikke så stor fare for det, da er det verre med katter. Tall fra Oslo legevakt viser at hundebitt er vanligste kontaktårsak for. Dersom man ikke har fått stivkrampevaksine de siste 5-årene, . Dyrebitt medfører risiko for stivkrampe - og rabies i andre deler av. Dype katte- og hundebitt blir lett betente.


Jeg lurer forresten på hvor ofte et hundebitt kan føre til stivkrampe ? Selve bittet fra en hund vil sjelden føre til stivkrampe da det er bakterier . Hvis vi ikke vaksinerte ville skadene i samfunnet bli betydelige. Hvis du mottar en hund bite som resulterer i et åpent sår eller blødning, skaffe en stivkrampe-vaksine kan være avgjørende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg